Seyit TORUN’la Başarılarını ve 3. Döneme Hazırlanışını Konuştuk

yerelhaber

Özel Haber:

Yerel Yönetim Portali Haber Ekibi: Ayşe YILMAZ, Elif ORAL ve Gürkan SAĞLAM

Türkiye'nin en başarılı belediye başkanlarından Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN Yerel Portal Haber ekibini ağırladı.

Seyit Torun, yapabildiklerini, yapmak istediklerini, başarılarını, başarılarının sırrını, özel projelerini anlattı.

Haberi izlemek için I. BÖLÜM, II. BÖLÜM tıklayınız

Yerel Portal: Bir başkan olarak Seyit TORUN u nasıl tanımlarsınız?

Seyit Torun: Seyit TORUN vatandaşının, halkın içerisinden çıkmış, hayatı boyunca hep nasıl faydalı olabilirim, daha iyisini nasıl yapabilirim ve asla ‘şikayet etme müdahale et’ düşüncesinde olan bir insandır. Kendimi böyle tanımlayabilirim.

Yerel Portal: Yerel yönetim anlayışınızı öğrenebilir miyiz?

Seyit Torun: Bence yerel yönetim şudur: İnsanlarımızın 24 saatinden ve 365 gününden sorumlu olmaktır. Doğumdan ölüme insanlarımızın her türlü ihtiyaçlarını görev bilip bir şekilde çözüm üretmektir.Bu benim yasayla benim sorumluluklarım arasında değil bu benim görevim değil demeden hangi konu varsa çözülmesi gereken ne varsa kendi dışında da olsa en azından müdahale etmektir, çözüm yolu aramaktır,çözüm yollarını zorlamaktır.

Yerel Portal: Türkiye genelinde en başarılı belediye başkanları arasında 5. sırada gösteriliyorsunuz bunun sebebini öğrenebilir miyiz?

Seyit Torun:

Tabi biz bakıldığında yaptığımız yatırımlar gerçekten özellikle gerçekleştirdiğimiz yatırımların büyüklükleri Ordu için çok önemli. Bir de tabi bu anketler halkın memnuniyetine göre de ölçülüyor bunların ikisi kıyaslanarak yapılıyor sadece tek bir değerlendirme yapılmıyor. Bir de vatandaşlarımız arasında kamuoyu yoklaması yapılarak dtoruneğerlendiriliyor. Bundan bizim de bir bilgimiz yoktu bu şekilde bir değerlendirme neticesinde biz de bu noktaya gelmişiz.

Yerel Portal: Görev süreniz boyunca hizmet açısından karşılaştığınız en büyük zorluk hangisiydi?

Seyit Torun: Tabi en büyük zorluk olarak şunu söyleyebilirim. Teleferiği yaparken çok zorlandık gerçekten önümüze çok ciddi engeller çıktı. Bu bürokrasi de ekonomi de, işin gerçekleştirilmesinde… Çünkü yeni bir konu Türkiye’nin çok alışık olmadığı bir konu… Sonuçta halatlı bir taşıma sistemi bu teleferik. Hakkında çok fazla bir bilgi yok, bu bilgiye ulaşmada, bunun teknolojisinin seçiminde, güzergahın seçiminde, ihalesinin yapımında, ardından yapımın gerçekleştirilmesin de çok ciddi problemlerle karşılaştık. Ama biz o çığırı aştık, o yolu aştık. Şu anda Türkiye de bu konular çok daha rahat yapılabiliyor. Çünkü biz onlar için bir altyapı oluşturduk burada şu anda Türkiye de belki bizden sonra 8-10 yerde bu çalışmalar başladı. Hatta yurt dışında da devam ediyor bu çalışmalar.

Yerel Portal: Teleferik yapımından bu yana maliyetler başa baş noktasına geldi mi?

Seyit Torun: Yok tabi ki bu mümkün değil. Sonuçta biz teleferiği açalı bir yılı aşkın bir süre oldu yani böle 1-2 yılda 3 yılda kendi kendini amorti etmesi mümkün değil. Ama şu var tabi ki 5 yıl da kendi kendisini amorti etmesini bekliyoruz. Şu anda söyle söyleyebilirim. Açıldığından bu güne 1.500.000 civarında yolcu taşıdık. Bununda aşağı yukarı bize 4.500.000 lira bir geliri oldu. Ama bunun içinde tabi ki masraflarımızda var tabi suretle ve beş yıl içerisinde masraflarımızı düştükten sonra 5 yıl içerisinde kendini amorti etmesini bekliyoruz.

Yerel Portal: 5393 sayılı belediye kanununun 48. ve 49. maddesine göre norm kadro ilke ve standartlarına Ordu belediyesine ne kadar uyum sağlıyor? Ne derece uyuyorsunuz?

Seyit Torun: Tabi Norm kadroya uymak zorundayız zaten bu bir yasal zorunluluk. Bizim birde tabi bir handikabımız daha var. Bütçemizin %30 undan çok personel harcamamız olduğu için zaten bakanlık oluru olmadan da bu kadroları kullanamıyoruz. Hizmet alım ihalesiyle ancak personel istihdam edebiliyoruz. Zaten son yıllarda hükümet özellikle taşeronu özendiriyor o yönde bir teşviki var. Maalesef bizde, maalesef diyorum çünkü bu arkadaşlarımızın ücretleri yeterli değil. Herhangi bir iş garantileri yok. Her yıl ihale yenilemek zorundayız, karşılaştığımız birçok sorun var. İşte çok çalışan arkadaşımız aidat duygusu hissetmiyor. Ama sonuçta önümüzde bir yasal sorumluluk var.

Yerel Portal: Kentsel dönüşüm ve gelişmelerle ilgili bir planınız var mı? Varsa Ordu belediyesi olarak nereleri düşünüyorsunuz?

Seyit Torun: Bizim aslında lokalize bir alanımız yok. Çok fazla sadece eski sanayi bölgesi dediğimiz yeni mahallede bir alanımız var onunla ilgili bu kentsel dönüşüm yasası çıkmadan öncede bir çalışmamız olmuştu ama oradaki vatandaşlarımızı önceki durumda ikna edememiştik. Bu yeni yasadan sonra tekrar şimdi kendileri ile görüşüp bu yasanında avantajlarını kullanıp bir şekilde kendilerini orada kentsel dönüşüme ikna etmeye çalışacağız. Bizim bir tek lokal bölgemiz orası var onun dışında belki mahallelerimiz de çok az 1-2 bina burada bir bina orda böyle binalarımız var. Onlar içinde zaten bu yasadan çok fazla yararlanmak mümkün değil.

Yerel Portal: Merkezi yönetimin en çok hangi engellemelerinden rahatsızlık duyuyorsunuz?

Seyit Torun: Bizim her zaman söylediğimiz konu şu ''krallardan fazla kralcılarla uğraşıyoruz''.Maalesef bürokraside çok rahat çözebileceğimiz bazı konuları sürekli uğraşarak sürekli emek vererek zaman harcayarak çözebiliyoruz bu da bizim zaman zaman motivasyonumuzu bozuyor, enerjimizi alıyor ve işlerimizi de zorlaştırıyor.

Yerel Portal: Farklı görüşlere sahip olan kişilerinde desteğini alıyorsunuz bunu neye borçlusunuz

Seyit Torun: Tabi şu biz sonuçta Ordu da düşüncesi, bölgesi, etnik yapısı, ideolojisi ne olursa olsun herkesi kendi sorumluluk alanımızda eşit haklara şartlara sahip vatandaşlarımız olarak görüyoruz ve Hizmetlerimizi götürürken veyahut ta onların bir talepleri olduğunda mutlaka bunda hiç bir ayrım yapmıyoruz ve onların hepsini de çok seviyoruz sonuçta bu iş sevmeden, insanınızı sevmeden bu işi yapamazsınız. İnsanını sevmeyen, insanının her türlü sorununu yüreğinde hissetmeyenlerin yapabileceği bir iş değil bu. Biz de Ordu halkıyla Ordulu hemşerilerimizle her noktada bu sevgi alışverişinde bulunduğumuz için onlar da bizim ne düşündüğümüzü gayet iyi biliyor ve anlıyor.

Yerel Portal: Gelecek seçimde aday olmayacağınıza dair iddialar var bu iddialar doğruysa sizin yerinizi alabilecek birini düşünüyor musunuz veya aklınızda öyle bir isim var mı?

Seyit Torun: Haddini bilen bir insanım ama gerçekten b izim devam etmememiz yönünde bize karşı bir güvensizlik oluşmuşsa ve bu konuda bizi yeterli bulunmuyorsa saygı gösteririm. Çünkü ben burada bulunan hemşerilerimize, vatandaşlarımıza bugüne kadar elimizden geldiğince yardımcı olduk. Ben adayım veya aday değilim demiyorum bu önümüzdeki günlerde ordu halkının bizim Ordulu seçmenlerimizin bana göstereceği olan ilgiye bağlı. İkincisi olmadığım taktirde ben hiç bir zaman şu aday olsun bu aday olsun yerime şunu bıraktım bu yerime budur böyle bir şeyi kabul edemem, etmedim de bu güne kadar. Bu benim demokrasi anlayışıma da sığmaz benim bir birey olarak sadece şahsi bir düşüncem olabilir şahsi düşüncemi de o kimse onun adına kullanırım Bunun bir propaganda biçimi veyahut: Tabi ki benim devam etmeyeceğim diye bir şey söz konusu değil sonuçta. Eğer Ordu halkı benim devam etmem yönünde bana o ilgisi ve o görevi olan inancı devam ederse ben devam ederim. Ben ta ben yerime şunu bıraktım benden sonra şu şahıs devam etsin demek bana göre demokrasiyle de benim bugüne kadar değerlerimle de bağdaşmayan bir şey.

Yerel Portal: Ordu belediyesinin 2023 vizyonu nedir?

Seyit Torun: o alandan istifade ederek müzik dinletileri tiyatral gösteriler olacak Aynı zamanda fayton koyuyoruz at koyuyoruz oraya şimdi ve Boztepe’yi gerçek bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bizim temel düşüncemiz şu Ordu bir sanayi kenti olamaz olmamalıda. Ordu bir turizm kenti olmalı turizm kenti olması içinde orduda bazı cazibe alanları yaratmamız gerekli. Bizim göreve başlarken ki ilkemizde buydu Bu ilkemize hala kararlılıkla devam ediyoruz.

Yaptığımız her işte Ordunun dünya turizm pastasından ve Türkiye de oluşmuş pastadan en yüksek payları almasıdır. Turizm emek yoğun ve iş gücü yoğun bir sektör ve Ordu’da da özellikle lise ve üniversite mezunu çok yüksek bir iş gücümüz var. Bunları da kapsayan ve bunlara istihdam sağlayacak bir çarpan etkisi yaratarak bütün kesimleriyle bir katma değer sağlayacak bir sektör. Bu yüzden bu sektörün gelişmesi için 2023 vizyonumuzu hatta ben 2023 demiyorum 2000 li 2100 2150 vizyonumuzu böyle koyduk. Ordunun doğal güzelliklerini ve cazibe alanlarını öne çıkarıp bunu dünyaya pazarlamak zorundayız. Şimdi önümüzdeki yıl 2013 yılında Civil deresini de rekreasyon merkezi haline getiriyoruz, orada gondol gezileri yapacağız ve gazi köprüsü soya arasındaki İbrahim Fırtına caddesinde şu anda ihalesi yapılıyor obölgede orası deniz turizmi adına çok önemli bir alan olacak. Yani deniz turizmi adına yelken yapabileceğimiz denize girebileceğimiz, yeme içme mekanları, dinlenme mekanları olacak. Orası da deniz turizmi adına önemli bir cazibe alanı olacak.

Aynı şekilde otogarımızı yeniliyoruz orada bir cazibe merkezi yaratacağız ve bu bölgede rüzgar sörfü alanı planlıyoruz onun projeleri devam ediyor. Kısacası orduda turizme konu olabilecek her türlü konuyu değerlendiriyoruz. Menekşe sokağımız daha da gelişecek önümüzdeki yıl ve oradaki kalan iki envanterimizi de tamamlayacağız ve orası eski Ordu sokağı olacak tam anlamıyla… Biliyorsunuz boz tepede otel yatırımı devam ediyor ve orada bir anfi tiyatro projemiz var çalışmaları devam ediyor bittiğinde ihalesini gerçekleştireceğiz. Ordunun gece ve gündüz güzelliğinin oradan izlenerek hem de

Yerel Portal: Orduda ki gençler için özellikle üniversitedeki gençler için bir planınız var mı?

Seyit Torun: Tabi biz üniversite gençliği için Ordululardan evlere kabul etmelerini istiyoruz. Elbette belli sıkıntılarımız var kabul edilebilir daha yeni bir üniversiteyiz belki de kültür farklılıkları veya belli eksikler olabilir ama bunlar süratle tamamlanacak. Biz de Ordu Belediyesi olarak özellikle üniversite gençliğimizin ulaşımıyla ilgili ve onların sosyo kültürel alanlarının gelişimiyle ilgili çalışmalarımız var bunları da önümüzdeki günlerde tamamlayacağız. Ama benim önemsediğim şu ben zaman zaman üniversitemize gidiyorum bazı söyleyişlere de katılıyorum.

Biz Üniversite gençliğimizden onlardan proje bekliyoruz çünkü en iyi yaşayan onlar. Bizim gördüklerimiz eksik kalabilir bizim gördüklerimiz de onları tamamlayabilir. Bize projelerini getirirlerse biz onları daha rahat gerçekleştirebiliriz Kent Park adı altında bir projemiz var, şimdi onu da bitiriyoruz, önümüzdeki günlerde inşaasına başlayacağız, onların rahatlıkla gezip dolaşabileceği her türlü hizmeti alabileceği bir alan olacak. Ama bizim en fazla beklentimiz tekrar yineliyorum, onlar bize nasıl Ordu istediklerini, hangi konuda destek istiyorlarsa biz o konuda yardımcı olmaya hazırız. Örneğin kiralık ev bulamıyorlarsa özellikle sizin aracılğınızla ilan ediyorum. Orada karşılaştıkları barınma olsun, ulaşım olsun başka bir konu olsun mutlaka bize gelsinler. Biz o konuda her türlü desteği vermeye hazırız.

Yerel Portal: Havaalanı yönünde kentleşme altyapı çalışmaları varsa nasıl gittiği hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Seyit Torun: Havaalanı çalışması devam ediyor tabi ki 2014 yılında bitirilmesi hedefleniyor. O da Ordu'nun ulaşılabilirlik konusunda önemli bir avantajı olacak. Altyapı ile ilgili Avrupa birliğinin 25 milyon Euro Atık su tesisi yapıyoruz şu anda yüzde 70 ler 80 ler de tamamlamak üzereyiz. Ayrıca DSİ kaynaklarıyla Akçansa ile anlaşmalarımızı yaptık ardiye tesisimizde bitti. Bir tek Organik gübre tesisimizi şuanda başladık onunda tamamını bitirdiğimizde yüzde yüzünü bertaraf etmiş olacağız. Ayrıca Avrupa birliği fonları ile aspes ve diğer metal borularımızı pik borularımızı da şu anda yenileme çalışmalarına başlıyoruz.

Yerel Portal: Hizmet yönünden hangi işi daha iyi gerçekleştirebildiğinizi düşünüyorsunuz?

Seyit Torun: Biz her türlü hizmeti elimizden geldiğince başarmaya çalışıyoruz. Sosyo kültürel olsun fiziksel altyapı olsun her konuda hiçbirini birbirinden ayıramam hepsini başarmaya çalışıyoruz. Ama son günlerde bizim en büyük problemimiz özellikle şu anda alt yapı çalışmaları nedeniyle yollarımız. Ama bu bir süreç sonuçta elektrik hatlarını yere aldırıyoruz doğalgaz çalışmaları devam ediyor aynı zamanda içme suyu ve kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarımızı da rehabilite ediyoruz. Kabul edersiniz ki bunları yapmadan çalakalem bir sokağı caddeyi kaplamak boşuna atılmış bir para bu kentte savurganlık olarak kabul ediyoruz. Bir de bizim bu alanda en büyük eksiğimiz geçmişte yol malzemesi olarak maalesef parke taş parke yer malzemesi olarak kabul edilmiş bu malzeme bu bölgenin malzemesi değil. Maalesef bir kere kazdığınız daha eski konforuna kavuşturamıyorsunuz. Önümüzdeki yıl hedefimiz 250 bin metre kare asfalt yapmak.

Yerel Portal: Yeterince hizmet verdiğinizi düşünüyor musunuz? Ordunun daha fazla gelişmesi için ne gibi hizmetler vermeyi düşünüyorsunuz hayalinizde ki plan proje nedir?

Seyit Torun: Hizmette sınır yoktur. Sonuçta hayaller bitmez ama şunu söyleyebilirim. Seçimlerde neyi vaat ettiysek Ordu için neyi düşündüysek hepsini hayata geçirdik önemli oranda ve çok fazla bir eksiğimiz kalmadı. Bizim amacımız yaşanılabilir insanların Orduda yaşamaktan mutlu olduğu bir kenti ortaya çıkarmak istiyoruz. İlk hedefimiz Orduyu deniziyle barıştırmak bununla ilgili çalışmalarımız olacak, Ordunun tanıtımıyla ilgili önemli çalışmalarımız olacak deminde söylediğim gibi bir turizm kenti olma yolunda orduda cazibe alanlarını artıracağız. Önceden Orduya gelen bir konuğumuz Boztepe’ye çıkıyordu veya çıkmıyordu zaman bulabilirse ardından bir etnografya müzesini yarım yamalak gezip dönüyordu. Ama artık orduda görülmesi gereken çok önemli mekanlar çok önemli alanlar var ve bunların sayılarını artıracağız.

Şimdi yeni bir projemiz var bunu da ilk defa sizinle paylaşıyorum, basın bile bilmiyor. Şu anda Sarı konakta bir çalışma yapıyoruz, bir proje yapıyoruz. Rusumat4 gemisinin o anını orada canlandıracağız. Bu panorama 1453 gibi olacak. Bizde Rusumat 4 ün o anını canlandıracağız yanı oraya girdiğinizde siz örneğin Yunan gemilerinin Rusumat 4 ü sıkıştırıp geminin batırılıp cephanenin taşınmasıyla ve onun tekrar yüzdürülmesini orda ses efektleriyle ve orada teknolojiyi kullanarak böyle bir alan oluşturacağız Orduya gelen insanlar bu tarihide orada yaşamış olacaklar.

Yerel Portal: Sahili yeterince güzelleştirdiğinize inanıyor musunuz orada yeni çalışmalarınız olacak mı?

Seyit Torun: Tabi şu anda çalışmalarımız devam ediyor bizim son bir etabımız var. Demin de ifade ettiğim gibi, Gazi Köprüsü ile Soya arası İbrahim Fırtına Caddemiz buranın yürüyüş yollarının aydınlatmasını yaptık, ama şimdi sahil kısmının yani deniz kısmını gerçekleştiriyoruz. Az önce sözlerimin başında da ifade ettim, şu anda ihalesi yapıldı, bu yıl içerisinde onu da bitireceğiz. Bu son üç etabımız da bitmiş olacak. Önemli ölçüde kıyılarımızla ilgili şehir merkezimiz de bitmiş olacaktır.

Spread the love

Bir cevap yazın